VäxtArt, utställning i Bryggeriet i Nora

Vernissage 19/6 kl 16.30-19, tal kl 17.

Öppet 20/6-11/8 dagligen kl 11-17

Välkomna till VäxtArt

En utställning där 9 samtidskonstnärer och elever från årskurs 5-6 i Born friskola visar verk inspirerade av naturen.

Konstnärerna är:

Claire Pentecost, Chicago.  Missade du Documenta i Kassel förra sommaren? Här är en ny chans att se den tankeväckande installationen ”soil-erg” som ställer frågor om vad som är verkligt värde.

Aurora Bergmark, Sundsvall. Jag förhåller mig till detaljer i verkligheten och fascineras av det man ser varje dag men kanske aldrig riktigt uppfattar.

Daina Liepina, Örebro. Prisbelönt bildkonstnär som i måleri visar skörheten och skönheten i naturen.

Johan Ledung, Örebro. Jobbar med ”omfamnande naturintryck” i installation och måleri.

Petra Axelsson, Stockholm. Utgår från naturkrafterna och visar skulptur, ljus kommer att spela en central roll.

Malin Lobell, Stockholm. Med olika gröna interventioner vill Malin Lobell få oss att aktivera stadsrummet, hon undrar också om växter kan vara politiska.

Cecilia Meyer, Örebro. Målar läkeörter och bygger ofta pussel med mina format, jag vill så frön av hopp.

Johan Bjärntoft, Ängelholm. I naturen finns ett driv och en självklarhet som också finns i leran. Spänstigheten i det som växer, svulstigheten i allt som snart brister och vecklar ut sig.

Vassiliki Falkehag, Charleston SC USA. Ett återkommande tema är förhållandet natur-kultur, använder ofta levande växtmaterial i sina verk och/eller skapar dem mitt i naturen.

Elever från årskurs 5-6 i Borns friskola visar bilder och skulpturer av växter och djur på och under jorden.

Bondböna_VäxtArt

Jag har sett en bondböna gro. Det är magiskt. Först växer långa vita rötter neråt likt spindelben. När rötterna är 5-6 cm långa öppnar sig bönan i skarven och släpper ut stjälken som bryter genom markytan med nacken först, som en ögla. Sedan tar det vikta bladet spjärn och rätar ut bågen. När skaftet står rakt upp vecklas det hjärtformade bladet ut.

Mormor odlade bondbönor. Jag fick hjälpa henne att öppna de tjocka bönskidorna. Inuti ligger bönorna inbäddade i den lenaste sammet, som små ömtåliga bebisar. Mormor kokade bönvälling. Det var en redd soppa med bondbönor, små slantar av nyskördade morötter, mycket hackad persilja och lite grädde på slutet. Till soppan serverades mormors nybakade limpa med smör, ost och solvarma tomatskivor. Det var gudomligt!

Kineserna säger att den som anlägger en trädgård förblir lycklig hela livet.  

Det kan vara alldeles magiskt, gudomligt och ge en känsla av lycka när man har en plats att odla på. Faktum är att allt fler människor inser att biologisk mångfald och småskalig, giftfri, närodlad mat också är nödvändigt för mänsklighetens överlevnad.

Nora Art har tillsammans med Omställning Nora och Naturskyddsföreningen anlagt en trädgård med nyttoväxter på Bryggeriets gård. Transition eller omställnings-rörelsen som den heter på svenska, är ett globalt gräsrotsnätverk som tar lokala initiativ för att möta de utmaningar som global uppvärmning, klimatförändringar och ekonomiska kriser ställer mänskligheten inför.

Några av konstnärerna som deltar i utställningen VäxtArt arbetar med liknande frågeställningar som omställningsrörelsen. De gör verk som ställer frågor om monokultur, växtgifter och levande matjord i förhållande till rådande oljebaserade ekonomiska system. Eller visar exempel på hur odling i stadsmiljö, på en liten yta kan gå till. Andra undersöker naturens former, färger, linjer eller gör verk som utgår från naturens krafter. Gemensamt för utställningens alla deltagare är att de i sin konst förhåller sig till naturen.

Vi hoppas att både utställningen och odlingarna ska väcka tankar om vårt förhållande till och vårt beroende av naturen. Kanske inspireras du att plantera ett frö eller möjligen sätta en bondböna i lite matjord för att se när undret händer.